VRÅ AB 2018

BRF Färjan

PROJEKT

Bostadsrättsföreningen Färjan

UPPDRAG

Kvarteret Färjan stod klart 1929 på Kungsholmen och är ett av Stockholms ca 10 storgårdskvarter, kanske t.o.m. det största. Bostadsrättsföreningen har 20 trappuppgångar och många ytskikt är bevarade från byggåret, så som de rutiga golven och dekormålade väggar och tak. Fastigheten har idag ett sort kulturhistoriskt värde.

VRÅ fick i uppgift att ta fram en belysning till kvarterets trapphus som både uppfyller dagens krav på tekning och hållbarhet men som också harmoniserar med fastighetens arkitektur. Bland de originaldetaljer som fanns kvar var en armatur i trapphusen -en mässingssockel med en vacker opal kupa. Många kupor hade strykit med under årens lopp och istället ersatts av plafonder av varierat fabrikat. Vi beslutade att ta fram en kopia av originalet för att fylla de positioner där de saknades samt designade en spotlight med mässingshölje som komplement till det diffusa ljuset från glaskuporna, på de platser vi tyckte skulle må väl om mer ljus. Resultatet blev behagligt ljussatta trapphus med variation mellan ljus och skugga, diffust och riktat ljus. Armaturerna är vackra smycken samtidigt som de smälter in och känns naturliga i den 20-talsklassicistiska miljön.

Vi tackar för gott samarbete med BLOND belysning som hjälpte oss att återskapa armaturerna och Impero El som installerade och såg till att ljuset styrs på önskat vis.

TJÄNSTER

Ljusarkitektur

NÄR

2022-2023

FOTO

Sara Grünning

Top